Sağlıklı bir yaşam için, dengeli beslenme ve vitaminlerin büyük bir önemi vardır. Özellikle kış aylarında sık karşılaşılan soğuk algınlığı gibi vücudumuzu halsizleştiren ve günlük hayatımızı olumsuz etkileyen diğer kış hastalıklarından korunmak için bu vitaminler size yardımcı olabilir. Peki o zaman kış aylarında hangi vitaminler alınmalı?
A Vitamini
A Vitamini vücutta depo edilen bir vitamindir. Eksikliği ancak uzun süre alınmadığında ortaya çıkar. Vücudumuzun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda büyük önem taşır. Yeterli miktarlarda tüketildiği takdirde enfeksiyon hastalıklarına karşı yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. Hayvansal kaynaklı besinlerden A vitaminini karşılayacağımız gibi en fazla sarı-turuncu sebzeleri (havuç-bal kabağı), ve sarı-turuncu meyveleri (kayısı-şeftali) tüketiminden sağlayabiliriz.
B6 Vitamini
Bağışıklık için gerekli olan B6 vitamini aynı zamanda protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasında yardımcı görevi vardır. Vücudun gerekli enerji ihtiyacını karşılar. Bulunduğu gıdalarda aynı oranda proteinde bulunur. Hayvansal kaynaklı besinlerden et, karaciğer, böbrek yanı sıra bitkisel besinlerden tahıllar ve kuru bakliyatlardan faydalanabiliriz.
C Vitamini
Kadınlarda daha sık görülen kansızlığı önlemekte gerekli olan demir ve folik asidin kana kolay geçmesini ve kullanımını artırır. Ateşli hastalıklarda vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir vitamindir. Ayrıca güçlü bir antioksidandır. C Vitamini vücutta depolanmadığı için günlük yeterli miktarlarda alınmalı. Narenciye meyvelerinde bol miktarda bulunduğu gibi yeşil yapraklı sebzeler C vitamini açısından zengin besin kaynaklarıdır. Vitamin kaybını önlemek için bekletilmeden taze tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
[su_box title=”Bu Konuyu Mutlaka Okuyun” box_color=”#b90b92″ radius=”6″]Olumlama yapmak mental sağlığınız için çok iyi gelecektir. Mutlaka bu yazımızı okuyun. Olumlama nasıl yapılır?[/su_box]
D Vitamini
Kış aylarında güneşi doğrudan ve yeterli miktarda alamadığımız için vücut gerekli D vitamini alamamaktadır. Eksikliğinde çocukluk çağı raşitizmi ve ileri ki yetişkin dönemlerde ise, Osteoporoz diye bilinen kemik hastalığı rastlanır. Sık doğum yapan, yetersiz ve dengesiz beslenme ve güneşten faydalanamayan kadınlarda sık görülen bir hastalıktır. D vitamini güneş ışında bulunduğu gibi balık, balık yağı ve yumurta sarısı gibi gıdalarda da bulunmaktadır.
E Vitamini
Hücre zarının koruyucu olarak bilinen önemli bir antioksidandır. Günlük besin tüketiminde yeterli miktarda E vitamini bulunduğundan eksikliğinde belirtileri bilinmemektedir. E Vitamininin en çok bulunduğu bilinen besinler; bitkisel yağlar, yeşil yapraklı besinler, baklagillerdir.