Home Kişisel Gelişim Neden Ben Sevilmiyorum?

Neden Ben Sevilmiyorum?

Sevilmeme Duygusuyla Başa Çıkma Yöntemleri

yazar Ender Çene
Neden Ben Sevilmiyorum? 

Neden Ben Sevilmiyorum?  Bu yazımızda sevilmediğinizi hissetmenizin nedenleri ele alınmakta ve bu duyguyla nasıl başa çıkabileceğinize dair öneriler sunacağız. Neden Böyle Hissedebilirsiniz ve Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Kabul görme ve sevgi temel ihtiyaçlarımız arasındadır.

Hayatımızı dolu dolu yaşayabilmek için “sevgi ve aidiyeti” beş temel insan ihtiyacından biri olarak bilinir. Sevgi bu Dünya’da en güçlü duygudur.

Birçok insan bu ihtiyacı karşılamak için ihtiyaç duydukları saygı ve kabulden yoksun olduklarından endişe eder. Kendilerini değersiz yada başkaları tarafından sevilmeyi beceremeyen kişiler olarak hissedebilirler.

Ne yazık ki başkalarının sevgisi olmadan mutlu olmayan kişiler de vardır. Bu durum en son safadır. Çünkü, kendinizi sevmeniz ve mutlu olmanız için kimseye ihtiyacınız yoktur.

Neden Ben Sevilmiyorum? 

Neden Ben Sevilmiyorum?

Sevilmediğini Hissetmek Ne Anlama Gelir?

Neden Ben Sevilmiyorum? diye  düşündüğümüzde “Sevimsiz”, basitçe ifade etmek gerekirse, “sevilebilir değil” anlamına gelir. Bir kişi, başka bir kişinin onu sevmesini imkansız kılacak şekilde temelde kötü olduğunu hissedebilir. Ve bu durum kişiyi hayattan uzaklaştırabilir. Hayatında hatalar yapmış biri sevilmeyi hak etmediğini ya da yaptıklarını bilen birinin onu sevmeyeceğini düşünebilir. İnsanları kendinden uzaklaştıran veya kendini sabote edici davranışlarda bulunan bir kişi, bu seçimlerinin sevgiyi hak etmediği anlamına geldiğini düşünebilir.

Sevilmediğini hisseden biri bunu çeşitli şekillerde deneyimleyebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Kişilik Bozukluğu:

Kişilik Bozukluğu olan kişiler, kendilerini sevilmez hissetmelerine neden olabilecek dengesiz bir benlik algısı yaşarlar. Ayrıca, kendilerini son derece olumsuz bir ışık altında görmelerine neden olabilecek bir tür ya hep ya hiç düşüncesi olan bölünme yaşarlar.

Bağlanma sorunları:

İnsanlar yaşamlarının erken dönemlerinde bakıcılarıyla yaşadıkları deneyimlere dayanarak bağlanma stilleri geliştirirler. Güvensiz bir bağlanma stili geliştirenler hayatlarındaki insanlardan sevgi görmeyi hak etmediklerini düşünebilirler.

Neden Ben sevilmiyorum

Neden Ben sevilmiyorum

 

Duygu İstismarı:

Duygusal olarak istismar içeren ilişkilerde bulunan kişiler genellikle kendilerini sevgiye layık görmezler. Çünkü istismarcılar kurbanlarına daha iyi muameleyi hak etmediklerini, sevgiye layık olmadıklarını ya da başka kimsenin onları istemeyeceğini veya onlara daha iyi davranmayacağını söyleyebilir. Bu bir tür gaslighting’dir.

Düşüncelerinizin yanlış olabileceğini ve kim olursanız olun istismar edilmeyi hak etmediğinizi unutmayın. Size iyi davranan ve saygı duyan kişilerden oluşan bir destek sistemi oluşturun ve kendinizi sabote eden davranışları tespit edip önlemek için çalışın.

Düşük Benlik Saygısı:

Öz saygınız düşükse, sevgiyi veya başkaları tarafından iyi muamele görmeyi hak etmediğinize inanabilirsiniz. Bu duygular omadıkça mutlu olmayacağınızı düşünürsünüz.

Depresyon:

Depresyon yaşayan kişiler genellikle bilişsel çarpıtmalar veya gerçeğe dayanmayan düşünce ve inançlar yaşarlar. Deprosyonda olan kişiler sürekli neden ben sevilmiyorum? diye düşünür. Depresyonda olduğunuzda, beyniniz size sevilemez olduğunuzu söyleyebilir. Bu sebeple depresyondan çıkmanız için gerekli şeyleri yapmanız gerekebilir.

neden ben sevilmiyorum

neden ben sevilmiyorum

Travma:

Birçok travma mağduru yaşadıkları travma nedeniyle kendilerini sevilmez hisseder. Olanları hak ettiklerine ve travmayı hak etmelerine neden olan şeyin onları sevgiye de değmez kıldığına inanabilirler.

Sevilmediğinizi veya diğer insanların olumlu ilgisine layık olmadığınızı hissetseniz bile, bunun doğru olduğu anlamına gelmediğini unutmamak önemlidir.

Sevilmediğinizi Hissederseniz Ne Olabilir?

Sevilmediğini hissetmek hayatınızı ve ilişkilerinizi birçok yönden etkileyebilir. Sevilmediğini hisseden kişiler insanları memnun eden davranışlarda bulunabilir ve birinin kendilerini manipüle ettiğini veya onlardan faydalandığını fark etmekte zorlanabilir. Bunun nedeni, sevgiyi kazanmaları gerektiğine inanmalarıdır.

Sevilmediğini hisseden bir kişi sağlıklı sınırlar koymakta zorluk çekebilir. İnsanların doğasında sevilme ve kabul edilme ihtiyacı olduğundan, sevilmediğini hisseden bir kişi sınır koyma konusunda kendini yetersiz hissedebilir çünkü bu bağlantıları kurmak için diğer ihtiyaçlarını feda edecektir. Değer verdikleri insanlar tarafından iyi muamele görmeyi hak ettiklerinin farkında olmayabilirler.

Sevilmediklerini düşünen insanlar sınır koymakta ve sınırları korumakta zorlandıkları için duygu istismarcı kişiler onları sömürmeye çalışır. İstismarcı kişi, kişinin sevgi ihtiyacını manipüle edecek ve ardından ona kötü davranacaktır. Hiç kimsenin bu davranışları hak etmediğini ve bu davranışın asla uygun veya kabul edilebilir olmadığını unutmamak önemlidir.

İnsanların doğasında sevilme ve kabul görme ihtiyacı olduğundan, sevilmediğini hisseden biri sınır koyma konusunda kendini yetersiz hissedebilir çünkü bu bağlantıları kurmak için diğer ihtiyaçlarını feda edecektir. Değer verdikleri insanlar tarafından iyi muamele görmeyi hak ettiklerinin farkında olmayabilirler.

Sevilmeme Duygusuyla Başa Çıkma Yöntemleri

Evet, sevilmediğinizi hissetmenin üstesinden gelebilirsiniz! Bu şekilde hisseden kişiler terapi hizmetlerinden faydalanabilir. Yanlış düşünceleri belirlemeyi öğrenmek çok fazla pratik gerektirir. Bu beceriyi geliştirmek uzun ve yokuş yukarı bir mücadele olabilir.

Hayatınızı daha yaşanılabilir hale getirmek için size bir kaç ipucu verelim:

  • ”Neden Ben Sevilmiyorum?” yerine neden ben seviliyorum?  cümlesini kurun. Unutmayın ! sizi herkes sevmez. Sevmek zorunda değil. Bu durum sizi incitmemeli.
  • Sevmeme duygusu sizin içinde geçerli. Herkesi sevmek zorunda değilsiniz. Ama saygı duymak durumundasınız. Bu herkes için geçerli bir durumdur.
  • Sizi sevmediğini düşündüğünüz insanlarla iletişiminizi kesebilirsiniz. Bu sayede daha pozitif ve daha mutlu olacağınızdan emin olabilirsiniz.

merhabakadin.com olarak size bir söz bırakarak makalemizi sonlandırıyoruz. Bu söz hayat mottonuz olsun 🙂

Bu Dünyadaki en önemli kişi sizsiniz. Siz nasıl mutluysanız, sizin için doğru olan odur.

 

 

 

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?