Home Kişisel Gelişim Değişmekten korkmak – Değişim nedir?

Değişmekten korkmak – Değişim nedir?

yazar Ender Çene

Değişmekten korkmak hayatımızın dönüm noktalarından da diyebiliriz. Tekdüze yaşama sahip olan kişiler değişmekten korkarlar. Herkesin değişime ihtiyacı vardır. Fiziksel olarak da psikolojik olarak, İnsanlar buna açtır diyebiliriz. Bazı insanlar değişmekten korkarken bazıları da sürekli bir değişim halindedirler. Kişilerin yaşantısına ve psikolojik durumuna göre değişmesi gereken durumlar olabilir. Bahsetmiş olduğumuz bir yazımızda  https://merhabakadin.com/hayir-deme-sanati/  bununla bir ilgisi olabilir. Örneğin; sürekli evet diyen biriyseniz zamanla hayır demeyi öğrenmelisiniz. Bu bir değişimdir.

Değişim insanın hayatına değişiklikler getirir. Değişim, fiziksel olarak değişim ve psikolojik olarak 2 ye ayrılır. Ama ikisi de tamamen farklı yapıdadır. Örneğin; ev dekorasyonunuzu değiştirmek fiziksel bir değişimdir. Bu durum bazen psikolojinizi de etkileyebilir. Elbette olumlu yönde… Yıllardır aynı mobilya ile yaşayan birisi bir yenilik yaptığında
kişide mutluluk rahatlama hissiyatı olacaktır.

Kişinin hal ve hareketlerinde yaptığı değişimler ise psikolojik değişimlerdir. Örneğin; birisine sürekli taviz verdiğimizi düşünelim. Belli bir süre sonra bu huydan vazgeçerek daha temkinli ve dikkatli hareket ettiğimizi var sayarsak, bu bir değişimdir. Kişide ki bu değişim psikolojik değişime girmektedir.

Değişim Nedir?

Değişim nedir? diye soranlar için değişim tekdüze yaşam tarzından sıyrılıp farklılığa doğru gitme durumudur. Değişimi herkes başaramayabilir. Kişiler genellikle değişimden korkarlar. Değişimden korkan kişiler genellikle kendine güveni olmayan kişiler de diyebiliriz. Örneğin yıllardır aynı yerde çalışan bir kişinin iş değişikliği yapması bazı kişileri korkuta bilirken, bazı kişileri  de korkutmayabilir. Korkan kişiler kendine güvenmeyen ve değişimi istemeyen kişilerdir. Korkmayan kişiler ise kendine özgüveni olan ve her zaman yeniliklere açık olan kişilerdir. Hangisi doğru derseniz tabiki yeniliklere açık olan kişiler diyebiliriz. Bu kişiler hayatlarında daima daha başarılı ve daha mutlu olurlar. Bazen aynı yaşam kişileri psikolojik anlamda olumsuz etkileyebilmektedir ve bu süreçte insan kendisini yenileyemez.

 

Değişim, değişmeyen tek şeydir.

Heraklitos

Değişimli ilgili bazı örnekler açıklayacak olursak, daha net olacağını düşünüyorum.

Örneğin; kıyafetlerinizden başlayalım. Bir dolap dolusu kıyafetinizin olduğunu varsayalım. Ama siz kendinizi genellikle en rahat hissettiğiniz kıyafetlerinizi giyersiniz. Mevsim sonlarında da kıyafet seçerken “giyerim belki” diye kıyafetlerinizi atlatmazsınız. O kıyafetler dolaptan valize, valizden dolaba sürekli bir taşınma halindedir.
Bu biraz kendine takıntı yapmış insanlar biraz da güven eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu elbiseyi giyersem  belki bana yakışmaz gibi düşüncelere girebilirsiniz. Eğer kıyafet tarzı size hiç uygun değilse, bu kişiler değişimden de korkarak kendini bu durumdan izole etmeye çalışır.

Değişimden korkan insanların bazı özellikleri vardır. Genellikle özgüvenleri zayıf ve kalabalığı sevmezler. Bu kişiler genellikle yalnız kalmayı tercih ederler.  Ayrıca, başkalarının başarılarından da rahatsız olurlar. Kendileri başarısız oldukları zamanında psikolojik olarak çöküntü yaşayabilirler. Çünkü kişilerin kendilerine karşı bir özgüvenleri yoktur. Daima geçmişe doğru yaşarlar geleceği düşünmeyen yapıları vardır. Bunlar elbette çok kötü davranışlar değildir. Ama bireylerin değişimi kabullenmediği süreçte kendilerini yenileyemez ve sürekli bulunduğu konumdan da ayrılamaz.

Değişim için yenilik lazım, değişim için önce kendinizden başlayın…

Değişimle ilgili kendi hayatımdan size bir örnek vermek istiyorum. Yaklaşık 6 senelik bir yerde çalışıyordum uzmanlık alanım ve çalıştığım yer birbirine çok uyumlu değildi. Ama buradan çıktığım zaman da iş bulamam kaygısıyla bir türlü çıkamıyordum. Bu süreç içerisinde kendimi geliştirebileceğim bazı eğitimlere katıldım. Sonrasında bu iş yerinden ayrıldım. Şu anda yaklaşık 3 senedir eğitimini almış oldum mesleğim ile uğraşıyorum. Size sadece şu kadarını söyleyeyim. “mutluyum” İnsanın sevdiği şeyler yapması mutluluktur bu durum Aslında değişimden kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Ben de değişimden korkuyordum. “ya yapamazsam? ya olmazsa?” gibi kaygılarım olmuştu. Ama değişmek çok da zor bir şey değilmiş size tavsiyem bazen gözünüzü karartıp ileriye doğru gitmemiz gerek.

Hiç kimse değişime karşı değildir, yeter ki ucu kendisine dokunmasın.

Ahmet Hamdi Tanpınar

Kendimle ilgili korktuğum diğer bir değişim ise bulunduğum şehirden taşınma korkusu… Bazen bu şehirden taşınmayı çok istiyorum bazen de bu şehirde yapamazsam, ya bu şehirdeki gibi mutlu olamazsam, düşüncelerine kapılıyorum. Yaklaşık 30 senedir aynı şehirdeyim ve bu değişim olacak korkusu beni düşündürüyor.

Yakın zaman içerisinde bir tanıdığım şehir değişikliği yaptı. İş sebebiyle yaptığı için zorunlu bir durum oldu. Yalnız bir sene içerisinde olmasına rağmen orada çok mutlu olamadığını ve oraya alışamadığını söyledi. Sonuç olarak bir sene sonra şehrine tekrar gelmek durumunda kaldılar. Çünkü bu durum kişiyi mutsuz etmişti ve değişikliğe alışamamıştı. Bazen değişiklik iyi gelse de kişilerin normal yaşantılarına olumsuz etkisi olabilmektedir. Bu diğer durumlarda farklı bir durum olarak söyleyebiliriz. Hani derler ya insanın doğduğu yer memleketidir. Belki de alıştığı yer memleketidir diyebiliriz. Çünkü ;insan nerede mutlu olursa motivasyonu ve başarısı orada daha yüksek olur.

Psikolojik olarak değişim için şu örnekleri verebiliriz. Diyelim ki sürekli bir insana karşı taviz verdiğimizi varsayalım. Bir süre sonra karşınızdaki insan bunun sizden daima bekler. Yaptığımız şey yanlış bir durumdur. Çünkü insanlara sürekli taviz vermek çok doğru bir şey değildir. Bunu örnekle açıklayacak olursak;

Diyelim ki bir arkadaşınızın çocuğu ile sizin çocuğunuz arkadaş her gün Park’a çıkartıyorsunuz. Ama o arkadaşınız çıkmıyor.  Siz çocukları çıkartıyorsunuz. Bunu sürekli sürekli yaptığınız zaman, karşıdaki kişi de alışkanlık haline gelir. Zaten Ayşe çıkartıyor. Benim çıkmama gerek yok düşüncesine girer. Amaaaa bir gün çıkarmadığınız zamanda bu kişilerde neden çıkartmadı ki? durumuna sokabilir. Sanki sizin görevinizmiş gibi bir hale sokabilir. Bu çok basit bir örnek. Bunu başka bir örneklerle de düşünebilirsiniz. Yani insanlara karşı sürekli yaptığınız şeyler bir süre sonra görevinizmiş gibi gözükebilir. Hayatta insanlara gereğinden fazla  taviz vermemenizi tavsiye ederiz. Çünkü üzülen siz olursunuz insanlarla aranıza belli bir sınırlandırma koyarsanız daha mutlu olacağını düşünüyoruz.

Değişmeyi düşünmek en büyük değişimdir. Farklılıklara yer açın ama özünüzdende vazgeçmeyin

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?