Home Kişisel Gelişim İçinizdeki sese kulak verin, İç sesinizi Dinleyin 

İçinizdeki sese kulak verin, İç sesinizi Dinleyin 

yazar Ender Çene
icinizdeki sese kulak verin

İçinizdeki sese kulak verin. Evet biraz tuhaf geliyor olabilir. Ama içimizdeki sesi dinlemek sizin hayatınızın belki de kilit noktalarından olabilir. Hayatımızın odak noktası dönemlerinde kararsız kaldığımız zaman ne yapacağımızı bilemeyen durumlarda olabilirsiniz. Örneğin; bir tercih yapacaksınız ve kararsızsınız. Bu süreçte çevrenizdekiler iç sesini dinle derler. Genellikle bu duygu kişilere her zaman doğruyu yolu gösterir. Hani derler ya hissetmiştim… İçimden bir his böyle demişti… İşte bahsettiğimiz durum tam da bunu yansıtıyor. Bazen insanların hissiyatları daha fazladır. Diyelim ki bir yere davetlisiniz, ama içinizden hiç gitmek gelmiyor. Orayla ilgili bir sıkıntınız da yok. Sadece gitmek istemiyorsunuz ve içinizden bir şeylerin bunun daha uygun olduğunu söylüyor. Bu iç sestir. İç sese kulak vermek hayatımızın bazen dönüm noktaları olabilir. 

 Size bunu bir örnekle açıklamak istiyorum. Bir gün bir arkadaşım benim dışarıda bir yere davet etmişti. Kalabalık grup arkadaşlarımızın olduğu bir gruptu. Sebebi olmayan bir şekilde, içimden gitmek gelmedi. Belki mod düşüklüğü, belki de iç ses… Ben o davete gitmedim. Ne yazık ki arkadaşım tek gitti. Gün sonunda arkadaşım beni aradı ve birçok aksilik yaşadığını ve gününün çok kötü geçtiğini söyledi. Bazen böyle şeyler kişiye yansır.  Aslında gün içerisinde sürekli içimizden konuştuğumuz ve iç sesimizi dinlediğimiz çok olmuştur. Bunu çoğu zaman farkında olup, çoğu zamanda farkına varamayabiliriz.  

Bunu başka bir örnekle de açıklayalım. Diyelim ki bir insanla tanıştınız ve bu insanın iyi ya da kötü olduğu konusunda bir türlü idrak edemiyorsunuz. O insandan olumlu bir enerji aldığınız zaman muhakkak hissedersiniz. O insanı tanımanın en iyi yolu iç sesinizi dinlemeni dinlemektir. İç sesimiz ne diyorsa, aslında doğruyu söyleyecektir. Bu kişiye has bir şey değildir.  İç sesini dinlemesini bilen herkes, bunu başarabilir. Bu bahsetmiş olunan durumlar vicdanının sesi olduğunun göstergesidir. İç ses, psikolojik anlamda farklı anılır. Psikoloji olarak; iç monolog Anlamı taşımaktadır Şimdi iç sesin psikolojik boyutuna bakalım… 

İç sesin psikolojik anlamına geçersek, kişiler kendilerine nasıl mesaj verirlerse, iç seslerine de o şekilde yansıyacağını söyleyebiliriz. Hayatları içerisinde olumlu-olumsuz birçok şeyler yaşarlar. Genellikle olumsuz yaşanan olaylarda, kişiler kendilerini mutsuz hisseder. Mutsuzluğa sürükler. Bu iç ses için de aynıdır. İç sesiniz içinde olumlu düşünürseniz, olumlu şeyler yaşarsınız. Ama içimizdeki veya Kafamızdaki düşünceler olumsuzsa olumsuz şeyleri kendinize çekersiniz.  

 

İç sesinizi Dinleyin

Hayatın belli zamanlarında kişileri düşüncelere sokan, durumlar yaşanabilir. Bu durumlar kişilerin hayatında durağan yaşama alabilir.  Özellikle bu dönemlerde kişilerin sağlıklı düşünmesi ve sağlıklı karar vermesi gerekir. Düşünceleriniz neyse iç sesinizde onları kurgular. Düşüncelerinizi sorgularken,  

  • Bu durum doğru mu? Kime göre doğru?  
  • Bu olay bana neler katar?  
  • Eğer bu olayı yaşarsam kaybedeceğim ne var? 
  • Ne kadar sağlıklı bir düşünce? gibi 

Hayat yaşantımızda olumsuz olaylara ne kadar odaklanırsanız, kendiniz hakkındaki düşüncelere de o kadar daha fazla yer vermeniz lazım. Bu süreçte de bunu abartmamakta fayda var. Bazen bu durumlar yanlış düşünmeye ve yanlış kararlar vermeye sebebiyet verir. Düşünme ve karar verme süreçlerinde, başkalarından fikir almamanızı tavsiye ederiz.  Olumlu düşünceler içerisinde olan dostlarınızdan fikir almanızda fayda var. Çünkü; olumsuz düşünceler içsesinize de yansıyacak ve sizi mutsuzluğa sürükleyecektir. Olumsuz veya yanlış düşüncelere girdiğiniz anda bu olayı kafanızda anında bitirmeniz gerekir. Aksi takdirde yaptığınız çalışma boşa gidecektir 

Spor her şeyin ilacıdır diyebiliriz. Aslında kendinize vakit ayırır ve spor yaparsanız, kendinizi daha sağlıklı ve daha zinde hissedeceksiniz. Spor yapmak da olumlu düşüncelerin başlangıcıdır diyebiliriz. Hepimizin hayatı belli zor dönemlerden geçmektedir veya geçiyordur. Bu süreçte yapmamız gereken doğru kararlar vermek ve sorunları doğru bir şekilde çözmekten geçmektedir. Yanlış kararlar verip yanlış sonuçlar olacağına düşünce düşünerek daha doğru kararlar yenilebilir 

 Özellikle bu zorlu dönemlerde iç sesinizde: şöyle yap, bunu yapma, böyle olursa ne olur? Bunu yaparsam şöyle olur mu gibi aslında biraz da kuruntuya sokacak soru ve cümlelerden uzak durmalıyız. İleri düzeyde de cevabı bulunamayan sorular da olabilmektedir. Yüksek sesle kendinizde olumlu düşünceler konuşursanız iç sesinizde o şekilde cevap verecektir 

Örneğin dışımızdan sürekli bu iş olmayacak galiba, yapamıyorum, gibi bulunursanız iç sesiniz de acaba yapamazsam ne olur? benim için ne olacak?  gibi size sonsuzluğa sürükleyen ve cevabını bulamayacağımız şeylere sürükleyecektir. Dış sesiniz ve iç sesiniz sürekli bir çatışma halindedir. Dış sesiniz ne kadar pozitif ise dış sesinizde o derece pozitif düşüncelerde olur. 

 Unutmayın! Hayata Pozitif yaklaşırsanız daima pozitif ve olumlu kararlar alıp daha mutlu olursunuz 

  • Gün içerisinde kelime meditasyonları yapabilirsiniz.  
  • Ben bunu başaracağım!  
  • Başaramazsam da benim için son değil 
  • Başarırsan daha mutlu olurum  
  • Başaramazsam yeni bir yol beni bekliyor  
  • Her son bir başlangıçtır.  

Kendinize terapi cümleleri kurarsanız daha sağlıklı bir yaşam olacağına emin olabilirsiniz. İç sesimizle çatışmadan da mutlu olabildiğiniz sağlıklı  ve pozitif günler dileriz. 

 Hayatınıza mutluluk katacak, Pozitif kararlar sizinle olsun… 

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?