Home Kişisel Gelişim Renklerin Psikolojik Etkileri ve Özellikleri [Makale]

Renklerin Psikolojik Etkileri ve Özellikleri [Makale]

yazar Ender Çene
renklerin psikolojik etkileri

Renk nedir? Renklerin psikolojik etkileri ve özellikleri nelerdir?  Renklerin psikolojik özellikleri makale olarak okuyabilirsiniz. Bu soruyu kendinize hiç sordunuz mu? Renk; ışığın kendi yapısına bağlı olarak veya cisimlerdeki yansımaya bağlı olarak, gözde meydana gelen duyum olarak tanımlanır. Buna bağlı olarak; ışığın cisimler üzerinde, çarparak farklı duyulur ortaya çıkartır. Bunlarla, renk tonu veya renk farklılıkları ortaya çıkar.

Bu bahsetmiş olduğumuz şeyler renklerin somut kavramıydı. Bunu, psikolojik anlamda inceleyecek olursak; psikolojik anlamda renkler ve anlamları oldukça hayatımıza etkileyebilmektedir. Renkler hayatımızın odak noktasıdır. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz: Bir ürün alacağınızı düşünün, hemen sevdiğiniz renk olup olmadığına bakarsınız.

Bazen de sevmediğiniz bir renk alırsınız. Sonrasında bu rengi nasıl almışım dediğiniz çok olmuştur. Bunun sebebi, genellikle o anki ruhsal ve psikolojik durumunuzdan kaynaklı olabilir. Bu durumu renklerin dili olarak tanımlayabiliriz. Evet renklerin dili…

Renklerin hayatımızdaki yeri, renklerin hayatımıza olumlu/olumsuz etkisiz sonuçları bulunmaktadır. Aslına bakarsanız, renkler her alanda kullanılabilmektedir ev dekorasyonunda renklerin Koyu tonlar olması sadelikten yana olduğunu ve sakin bir yapısı olduğunu belirtir

Renkli cıvıl cıvıl, bir ev ise kişinin renkli bir hayatı olduğunu gösterir. Bu renklerde kişinin hayatında, psikolojik anlamda da hiçbir şeyi takmadığını göstermektedir. Bunun yanı sıra dijital dünyada da renklerin anlamları, oldukça fazladır. Grafik tasarım, web tasarımı ve logo tasarımlarının renkleri bu sektörde çok önem verilmektedir. Örneğin; grafik tasarım alanında, bir yemek firmasına tasarım yapılırken genellikle kırmızı renk seçimi yapılır. Bunun sebebi; kırmızı renk açlığın belirtisidir. Logonuzu veya görsellerinizi gören kişilerde açlık hissi uyandırır. Bunun da markanıza faydası olur.

 

Siz Aslında farkında olmasanız da renkler renklerin de bir dili  ve kendi alanında bir renk dünyası vardır.

Renklerin Psikolojik Anlamı ve Özellikleri

 Kırmızı

Heyecan ve aşkı temsil eden bir renktir. Örnek olarak; evlilik teklifi yapılırken konsept genellikle kırmızı ve tonlarıdır. Bu renk kişilerde olumlu hissiyatlar uyandırır. Aynı zamanda, kırmızı renk güç, heyecan ve agresif ile temsil edilmektedir. Kırmızı renk, aslında dikkat çekme rengidir. Bir ortamda dikkat çekilmek isteyen kişiler genellikle kırmızı renk tercih ederler. Kişiler üzerinde hakimiyet kuran bir renktir. Kırmızı rengi tercih eden kişiler de pozitif olarak daha iyi hissetme görülmüştür.

Yeşil:

Yeşil rengi, doğanın rengidir. İnsana, pozitif anlamda enerji vermektedir. Aynı zamanda, kişilerde sağlığı ve huzuru temsil eder. Peki bunun sebebini hiç düşündünüz mü? Bir ormana gittiğinizde kendinizi çok iyi hissederseniz. Bu temiz havadan kaynaklıdır. Ama çevrenizde bulunan ağaçlar da sizi etkilemektedir. Yeşil rengi tercih edenler, genellikle ısrarcı ve kararlı yapıları vardır. Yeşil renk tutkusu olan kişiler zirvede olmaya daima isterler.

 Siyah:

Siyah rengi Aslında birden fazla tanımı olan bir renk diyebiliriz. Bu renk, aslında karamsarlığın rengidir. Aynı zamanda yas ve matemin ana rengidir. Ama diğer açıdan da asalet ve kurumsallığı temsil etmektedir.  Genellikle iş dünyasında sıklıkla tercih edilmektedir. İş dünyasında, siyah renk giyinmek resmiyetin temsilcisidir.  Bu yüzden toplantılarda, genellikle siyah renk giyilir. Eğer bir toplantıda kişi kırmızı, sarı, mor gibi çok dikkat çeken bir renk giyerse kişilerin dikkatini kaçırabilir ve olumsuz durumlara sebebiyet olabilir.

 Beyaz:

Beyaz rengi, saflığı temsil eder. Gelinlikler, bu yüzden beyaz olur. Aynı zamanda, güvenin rengi de diyebiliriz. Hastanede duvarlar, bu yüzden beyazdır. Doktorlar, hemşireler ve diş teknisyenleri steril ortamı temsil etmek adına beyaz rengi tercih ederler. Mevsimlere göre de renk seçimleri değişebilmektedir. Kışın, çoğunlukla siyah renk tercih edilirken, yazın beyaz renk tercih edilmektedir.

Mor:

Aslında gözünün rengidir ama psikolojik anlamda zenginliğe gösterişi ve asaleti temsil etmektedir mor renginin tonlarına göre yorumlayacak olursak en açık tonu olan lila zarifliği en koyu tonu olan da zenginliği göstermektedir Bu renk genellikle düğünlerde ve önemi büyük olan kokteyllerde falan gelebilir

Kahverengi:

Sağlamlık ve güvenilirliğin verdiği gerekti bu kişilerde lüksüdür ve güvenlik sağlamaktadır kişilerde pozitif bir enerji vermekteydi bunun içine tanımlayabiliriz yeşili rengi nasıl duayı hissettiriyorsa kahverengiydi ağaçları anımsatma için kişilerde bir rahatlama hissi gelmektedir kişiler Genellikle bu renkleri kendilerini rahat hissetmek için kullanırlar.

Aslına bakılacak olursa renklerin anlamları, hayatımızın her anlamında farklı bir şekilde kullanılmaktadır. Örneğin; evimizin duvar boyalarında ile farklı anlamları olabilmektedir. Evimizi maviye boyadığımızı düşünelim; bu rengin evde sakinleştirici bir etkisi olmakla beraber kişilerde daha ferah bir ortam sağlamaktadır. Beyaz renk ise, dar evler için tamamen kurtarıcı bir renktir. Evi olduğundan daha ferah ve geniş gösterir. Temizliğin rengidir.

Bunların yanı sıra renk dünyasında sıcak ve soğuk renkler bulunmaktadır. Sıcak renklerde;

  • Turuncu
  • Sarı
  • Kırmızı sıcak renkler grubuna girer
  • Yeşil
  • Mavi
  • Mor renkleri de soğuk ren grubuna girer.

Sıcak ve soğuk renkler nedir? Sıcak renkler, daha çok neşeli canlılık katan renklerdir ve bireylerin psikolojisini olumlu yönde etkileyen renkler olarak tanımlanabilir. Ama bu durum zaman zaman kişilerde farklı semptomlar gösterebilir. Soğuk renklerde, kişilerde hakimiyet kuran renklerdir. Soğuk renkler aynı zamanda durgunluğun renkleri olarak sıralanabilir.

Soğuk ve sıcak renkler nasıl kullanılır?

Sorusuna yanıt olarak, Örneğin; çok soğuk renk kullanılan bir resimde, araya Sıcak renkler katmak o resmin daha güzel ve daha şık yapacaktır. Aksi takdirde, resimden bir mesaj verilmesi imkansızdır.

Doğru hamle ve renklerle, kişilere direkt bir psikolojik algı oluşturulabilir. Size tavsiyemiz, cıvıl cıvıl renkli bir hayatınız olması dileğiyle…

Renkli günler dileriz

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?