Home Sağlık ve Bakım Kalp ve Damar Sağlığı İçin Ne Yapmalıyız?

Kalp ve Damar Sağlığı İçin Ne Yapmalıyız?

yazar Ender Çene
kalp sağlığı için ne yapmalıyız

Kalp, damarlar aracılığıyla tüm vücuda kan pompalamakla görevlidir.  Kalp sağlığı için ne yapmalıyız? Kalbin vücuttaki kirli kanı akciğerlere göndermesine küçük dolaşım, akciğerlerden aldığı temiz kanın vücuda göndermesine de büyük dolaşım denir. Kalp sağlığı vücut sağlığının başında gelir. Çünkü kalp çalışmadığı anda ölürüz.  Dolaşım için damar sağlığı da kalp sağlığı kadar önemlidir. Bu yüzden Kalp Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kalp ve Damar Sağlığı için Nasıl Beslenmeliyiz? Hepsi ve daha fazlası, sizler için bu yazıda.

“Hayatta en büyük hediye sağlıktır. En güzel tavır kanaat, en iyi ilişki ise sadakattir.” Honoré de Balzac

 

Her şeyin kıymetini kaybetmeden bilelim.

 

Kalp ve Damar Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler.

Bu adımlar kalp krizi riski durumunu azaltabilir.

kalp krizi riski nedir?

Kardiyoloji kontrollerini düzenli bir şekilde yapmalıyız.

Öncelikle bir hastanenin kardiyoloji bölümünden randevu alıp, uzman doktora muayene olarak işe başlamalısınız. Gerekli tahlil ve testler yapılarak kalp sağlığınız ile ilgili bilgileri öğrenmeliyiz. Bu işlemleri doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarda tekrar etmelisiniz.

Her gün düzenli egzersiz ve yürüyüşler yapmalıyız.

Kardiyolog tarafından yapılan tahlil ve testlerden sonra spor yapabilme konusunda onay almamız gerekiyor. Çünkü bazı kalp rahatsızlıkları hiçbir belirti vermeyebilir. Her gün yapılacak düzenli 30 dk. yürüyüş ve haftada en az 3 gün egzersiz kalp sağlığı için büyük önem taşımaktadır.  Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan çalışmada (Türk Erişkinlerde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörü) düzenli ve doğru egzersiz yapmanın kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm oranında azalmaya sebep olduğunu  söylemiştir.

sigara yasak

Sigara içmemeliyiz.

Sigara kullanımı kalp krizi geçirme riskini büyük orandan artırmaktadır. Ayrıca kalp krizi öyküsü olan bireylerde sigara kullanımı devam ederse kalp krizinin tekrar etme olasılığı ilkinden daha yüksek olacaktır. Sigara içmeyi bıraktıktan 1 yıl sonra %50 risk azalırken, bu risk 10 yıl sonra ortadan kalkmaktadır.

Stresten uzak durmalıyız.

Stresli ortamlarda bulunarak ya da stresi bizzat yaşayarak farkında olmadan kalbimize kötülük yapıyoruz. Özellikle iş hayatında iş yetiştirme telaşı, gereksiz hırs ve rekabet, işveren stresi gibi kalp sağlımızı tehlikeye sokacak durumlardan uzak durmalıyız. Stres yönetimi için meditasyon yapmanız iyi gelecektir.

[su_box title=”Editörün Seçimi” box_color=”#b90b92″ radius=”6″]Hayatımızın büyük bir bölümünde kendimizle mücadele halindeyiz. Fakat çoğu zaman kaybediyoruz. Olumlamalar ve olumlama cümleleri burada devreye giriyor. Olumlama nedir ve nasıl yapılır?[/su_box]

Sağlıklı ve düzenli beslenmeliyiz.

Kalbin pompaladığı kanın dolaşımı damarlar sayesinde oluyor. Bu yüzden beslenme kalp-damar sağlığı için önemi yüksektir. Kalp hastalıklarından korunmak için hangi besinleri tüketmeliyiz?

  • Doymamış yağ oranı yüksek olan balık ve kabuklu deniz ürünleri, özellikle omega3 yağ asidi içeren somon, ton balığı gibi balıklar tercih edilmeli. Kanın pıhtılaşmasını azalttığı gibi kalp ritmini düzenlediği bilinmektedir.

 

  • Omega6 yağ asidi bakımından zengin olan ayçiçeği,mısır,soya yağının yanı sıra kabuklu kuru yemişler ve tahıllar kötü kolesterolün yükselmesini engeller.

 

  • Hayatımızdan 3 beyazı çıkarmalıyız. Un, şeker ve tuz. Özellikle tuzu günlük 5 gr dan fazla tüketmemeliyiz.

 

  • Taze meyve ve sebze gibi doğal lifli besinleri mevsiminde tüketmeliyiz. Ayrıca hazır gıda ve paketli ürünleri tüketmeyerek  kalp sağlığımıza katkıda bulunabiliriz.

 

  • Vücudunuzdan endorfin salgılanmasını sağlayın. Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin özellikle aşık olunca salgılanıyor. Tabi aşk değince sadece iki karşı cinsin birbirlerine duyduğu sevgi olarak düşünülmemeli. Anne-babaya veya çocuğa duyulan, doğa-canlı gibi varlıklara olan sevgi yada ilahi aşk gibi mutluluk verebilecek her şey kalp sağlığı için çok önemlidir. Çünkü mutsuz insanlarda, depresyonun getirdiği sağlıksız beslenme ve sigara-alkol kullanımının arttığını gözlemleyebilirsiniz.

[su_box title=”Bu Konu İlgili ” box_color=”#b90b92″ radius=”6″]Kış ayı sert ve soğuk geçiyor. Bizim vitamine ihtiyacımız var. Aslında vitamine her mevsim ihtiyacımız var. Hangi vitaminlere ihtiyacınız var? Yazımızda…[/su_box]

Bu yüzden Kalp ve Damar Sağlığı için Sevgiyle Kalın…

[su_box title=”Önemli Uyarı ” box_color=”#b90b2a” radius=”6″]Bu yazı hiç bir şekilde tanı veya tedavi amaçlı değildir. Tavsiye niteliğindedir. Doktorunuza başvurmadan uygulamayınız.[/su_box]

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?