Düzenli uykunun faydaları nedir?
Uykumu aldığım sürece bana yeten uykudur. Diyenler elendi. Düzenli uyku, günlük belli saatlerde yatıp, belli saatlerde kalkma durumudur. Bir kişinin uykusunu alabilmesi için günlük 8 saatlik uyku yeterlidir. Bu süreyi arttıran olduğu gibi azaltan da olmaktadır. Uyku düzeninin bozulmasının ve yeterli uyuyamamanın bir çok nedeni vardır. Bu nedenler başında yaşa bağlı olmakla birlikte, stres, tüketilen gıdalar, hormonsal bozukluklar ve stresten kaynaklanabilir. Sağlıklı ve dinç bir vücut için düzenli uyku yeterli olacaktır.
Uykusuz kalan bir vücutta ne olur?
Kilo artışı: Uykusuz kaldığınız zaman kilo almanıza sebebiyet verir. Vücutta bulunan grelin olarak adlandırılan biyo kimyasalın arttırmasına sebebiyet verir.
Kısa süreli hafıza kaybı: Beyinde sinir noktalarını desteklemek için, vücudun belli uykuya ihtiyacı vardır. Bu süreçte uykusuzlukla birlikte kısa süreli unutkanlık, hafıza kaybı yaşanabilir.
Diyabet 2 riski: Özellikle kadınlarda uzun süreli uykusuzluğa bağlı tip2 diyabet riski artabilir.
Yüksek kan basıncı: Uyku sorunlarınız uzun süreli ise devam eden sorun haline geldiyse sağlık açısından yüksek risk altındasınız demektir.
Artan stres: Uyku problemleri artan, stres ve sinir bozukluğuna sebebiyet verebilir.
Bir kişinin günlük uyku miktarı ortalama 8 saattir. Uykusuzluk kişinin gün boyu kendisini yorgun hissetmesine, halsiz hissetmesine sebep olur. Uyku vücut yenilenmesini sağlayan en önemli etkendir.
Uyku problemi için ne yapılmalı?
Yatağa girdiniz. 1 saat geçti, 2 saat geçti ve uyuyamıyorsunuz. Bu zamanla kişilerde psikolojik olarak da mutsuz edebilir. Uyku problemi yaşayan kişiler için ufak ama etkili yöntemlerimizden bahsedelim
- Uyku poziyonunuzu değiştirin
- Uyumadan önce ılık bir duş iyi olabilir
- Uyumadan önce papatya suyu çok etkili olacaktır.
- Yatak odanızın temiz, havadar olması önemli
- Her gün farklı yerlerde uyumayın. (Bu da olumsuz etki sağlayabilir)
- Uyumadan önce pijamalarınızı muhakkak giyin(Eşofmanla uyuyanlarda olabilir) Ama pijamanın kişilerde uyku etkisi veren bir yapısı vardır. Şimdiden esnedik bile 🙂
- Yatarken, hafif ve rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz
- Göz bantları… Bunlar en önemlisi desek doğru olur. Bazı kişiler rahatsız olurken bazıları da bu ürün ile daha rahat uyuyabilir.
- Oda ışığı ile uyumayı seven grup vardır birde. Örneğin loş ışıklar( kırmızı turuncu) bunlar kişilere huzur veren ışık renkleridir.
- Gece yatmadan 1-2 saat önce kahve, çay gibi kafeinli içecekleri tüketmeyin
Uyku günlük enerjimizi veren en önemli şley diyebiliriz. Uykumuzu almadığımız zaman, stresli gergin bir yapıda olabiliyoruz. Uykusuzluğun diğer problemleri arasında, stres, kronik ağrılar, ve depresyon gibi bir çok sebep olabilir. Bu süreç içerisinde doktora gitmeniz ve durumu anlatmanızda fayda var.
Uyumadan önce dinleyebileceğiniz 10 müziği sizinle paylaşalım:
1. Marconi Union – Weightles
2. Airstream – Electra
3. Dj Shah – Mellomaniac
4. Enya – Watermark
5. Coldplay – Strawberry Swing
6. Barcelona – Please Don’t Go
7. All Saints – Pure Shores
8. Adele – Someone Like You
9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
10. Cafe Del Mar – We Can Fly
Fazla uyumakta ne yazık ki vücuda ciddi zararlar verebilmektedir. En başta kişide sebebi bilinmeyen bir halsizlik olur. Uykusuzlukta da olan bu problem, çok uyunduğu zamanda olabilir. Bu durumu sürekli tekrarlayan biriyseniz, gün içinde canınız bir şey yapmak istemez ve sürekli bir miskinlik içinde olursunuz.
Uyku ile ilgili bir kaç güzel söz paylaşıp yazımıza devam edelim
Uykusuzluk hastalığı yatakla bağdaşmayan tek kahramanlık biçimidir.
Sabahtan kaybettiğin bir saatin bütün gün zararını çekersin.
Uyanık bir tek adam uyuyan yüz bin kişiden daha kuvvetlidir.
Uyku sorunu zeki insanların lanetidir.
Uyku sevilen birisiyle paylaşıldığı zaman en tatlıdır.
En güzel uyku bile uyanılan anın değerine ulaşamaz.
Üç şey vardır ki insanın gönlünü öldürür çok yemek çok uyumak çok konuşmak.
Gidip biraz uyku çalışalım. Belki bir rüya kazanırız.
Gelelim gece kuşlarına… Yani bilerek uyumayan kesime 🙂
Eğer sizde uykusuzluk durumundan şikayetçiyseniz, kısa süre içerisinde doktora gitmenizde fayda var. Uyku hayatımızı devam ettirebilmemiz için, gerekli olan şey. Uyku bebekler için gelişim büyükler için hayata düzene alma şeklidir. Uykunun ideal saati 8 saattir. Ama bunu belli bir düzen içerisinde yapmamız gerekir. Örneğin; 00:00’uyuyup sabah 8-9 gibi kalkmak ideal bir durumdur. Ama diğer gün gece 2 de yatıp, ertesi gün sabah 10 da kalkmak düzensizliğin başıdır. Bazı insanların belli saatleri vardır. O saatten sonra asla ayakta kalmazlar. Bu kişilerin hayatları hep bu şekilde düzen içindedir.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre uykusuzluk sorunu yaşayan ve yaşamayan kişiler arasında bir inceleme yapılmış. Sürekli geç uyuyan, günlük 4-5 saat uyku düzeniyle yaşayan ve günlük 8 saatlik uyku ile güne devam eden bir kişiyi karşılaştırmışlar. Az uyuyan kişinin cildinde ve göz altında farklılıklar gözlemlenmiş. İdeal saatinde uyuyan kişi içinde cildinin gayet parlak ve canlı görüldüğü…
Bazen derler ya çok solgun gözüküyorsun hasta mısın? Hayır dersiniz… sebebi bazen uykusuzluktur. Bazen yorgunsunuzdur. Kişinin bünyesine bağlı olarak değişim gösterir. Bazı kişiler de bana 4-5 saat yetiyor, dediği bile olabiliyor. Bünye alıştıktan sonra elbette bu durum bu şekilde gidiyor.
Bu bahsettiğimiz kişiler uykuyu pek sevmeyen, gece kuşu kişiler 🙂
(Bunlar arasında kendim de olabilirim 🙂
Bir şey itiraf etmeliyim ki en güzel düşünceler ve fikirler aklıma gece gelir. Sebebini sormayın bende henüz çözemedim. Ama bildiğim bir şey var ki uyku düzenimi düzeltmem gerekir.
Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu süreçte evde kalarak kilolar aldık, uykularımız kaçtı. Özellikle bu süreçte uyku düzenine en önem vermemiz gereken zaman. Uyku sağlıktır, uyku enerjidir.
Uykusuz kalmayın, sağlıklı ve mutlu kalın…