Home Kişisel Gelişim Korkularınızı Nasıl Yenersiniz? Psikolojik Korkuları Yenin.

Korkularınızı Nasıl Yenersiniz? Psikolojik Korkuları Yenin.

yazar Ender Çene
psikolojik korkularınızı yenin

Korku duygusu hayatımızın her alanında var. Korkularınızı nasıl yenersiniz? Psikolojik korkularınızı yenmek için hayatta bazı adımlara ulaşmanız gerekiyor. Bu adımları uygulamak genellikle basittir. Ama zor olan devam ettirmektir. Korku psikolojisinden kurtulmak sizi hayatı daha huzurlu yaşamaya yardım eder. Korkular bebekliğimizden itibaren bizimledir. O bilinçaltının sizi koruma mekanizmasıdır. Nasıl vücudumuzun bir bağışıklık sistemi var. Korkularda bizim hayatımızın bağışıklık sistemi olarak görev yapar. Ama bazı durumlarda korku duygumuz mantıksızlaşabilir ve bizi bir kapan gibi yakalar. İşte bu durumların önüne bilinçli yapımız ile geçmemiz gerekir.

Korkular bizi hayatta tutan gerçek mekanizmalardır. Atalarımızın genetik kodları ile bize gelir.

“Korkmayı reddedersen, seni korkutacak bir şey kalmaz.” Gandhi

Korku duygusu gerçekten bizi esir alabilir ve hayatı bir hapishaneye çevirebilir. İşte bu durumda mücadele etmek ve bu mücadeleyi nasıl edeceğini bilmek çok önemlidir.

Korkularınızı Yenin 7 Adım

1- Korkularını yazıya dök.

Ne kadar sıkıcı bile olsa korkuların ilk etabı onları somutlaştırmaktır. Korkularınızı somutlaştırın. Onlar zihinde soyut ve korkutucudur. Kısaca onlar zihinde gezerken sana o kadar korkutucu gelir ki hareket bile ettirmez. Ama onları yazıya döktüğünde ve bir süre sonra okuduğunda komik bile bulacaksın. Tabii bazıları hala korkutucu gelebilir işte burada ikinci adımı uygulayacağız.

2- Farkındalığını Arttır.

Pek çok insanın korkularının iki temel sebebe bağlı olduğu bulunmuştur. Bunlar gelecek ile ilgili endişeler ve geçmişten gelen takıntılardır. İşte bu iki sebep içinde ölüm korkusu da vardır. Karanlık korkusu da vardır. Tabii diğer mantıkla açıklanamayan pek çok korkuda vardır. İnsanın bilinçaltı ne kadar güçlü bir duvar ördüyse o kadar çok yaşar bu duyguyu. Burada en önemli şey Farkındalıktır.

Farkındalık Nedir?

Anda (şimdi) kalmak ve bunun farkında olmaktır. Bu yazıyı okurken bile aklınız bazen farklı yerlere gitti geldi. Bu bizim disiplinsiz bir zihnimiz olduğunu gösterir. Hepimiz böyleyiz. Korkularımızı besleyen en önemli şeyde bu farkındalığın az olmasıdır. Şimdi ki zaman sizin tek gerçek zamanınızdır. Diğer iki zaman dilimi geçmiş ve gelecek yoktur. Gelecek kesinliği olmayan bir zaman dilimidir. Geçmiş ise dönüşü olmayan bir zaman dilimidir. Biri yaşanmış ve bitmiştir. Diğeri ise muammadır. O halde size sadece ŞİMDİ kalır. Şimdiye odaklanmak o kadar önemlidir ki. Bunun asla farkında olmamak büyük kayıptır.

Farkındalığınızı arttırın.

Bu temelde basittir. Farkındalık için şu anda bu yazıya tam konsantre olun. Yemek yerken yediğiniz yemeğe tam konsantre olun. Kısaca ne yapıyorsanız ona tam konsantre olun ve onu yaşayın. İşin sırrı budur.

3- Kendini Bilmek.

İnsanlar kendini bilmek ile tanımak arasındaki farkı tam olarak bilmiyor. Biz kendimizi tanıyoruz. Ama bilmek ruhsal bir yolculuktur. Biz annemizin babamızın bize anlattığı kişileriz. Biz çevremizin bize anlattığı kişileriz. Biz kendimizi sadece başkalarının aynasından tanıyoruz. Kendini bilmek ise iç dünyana ayna tutmaktır. Kendi iç dünyanı fark etmektir. Onu bilmektir. İşte kendini bilen insan korkularına bir sınır çizer ve bunun farkında olur.

4- Kabullenmek ve Anlamlandırmak Önemlidir.

Korkularımızla yüzleşmek cümlesini çok duymuşsunuzdur. İşe yarar ama klişedir. Herkes yapamaz. Korkularımız atalarımızın mirası olabilir veya çocukken yaşadığımız bir şeyin sonucu olarak gelişebilir. Ne olursa olsun temelde psikoloji yatar. İşte burada korkumuzu kabullenmeliyiz. Diyelim ki karanlıktan korkuyoruz. Bu korkuyu kabullenmek ve onun nedenlerini anlamaya çalışmak önemlidir.  Korkularımız hayatın gerçeklerinden ortaya çıkar. Karanlık korkusu pek çok insanda vardır. Yükseklik korkusu veya böcek korkusu. Bunlar fobi dediğimiz korkulardır. Ayrıca bazı konularda sadece kendimize özel korkular geliştirebiliriz. İşte bu korkuların en temel nedeni neyse ona inmek çok önemlidir. Kısaca korkunun nedenini keşfederseniz o zaman tanıyı koymuş olursunuz.

5- Meditasyon Neden Önemli?

Dingin bir zihin sizi korkularınızdan arındırabilir. Özellikle ruhsal baskılarınızı azaltabilir. Bunu yaparken neden buna ihtiyacınız olacağını düşünmeniz önemlidir. Meditasyon basit ve kolay bir yöntemdir. Biz duygularımızın baskısını yenmek isteriz. Ama bunun için bir adım atmayız. Kaygı ve korkularımıza iyi gelecek basit ama etkili bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için evin sakin bir köşesine geçin. Nefes alışverişinize konsantre olun ve 10 dakika boyunca sadece nefes alışverişinizi izleyin.

6- Olumlama Yapın.

Korkularımızın en büyük sebeplerinden biri bilinçaltımızın yanlış kodlarla dolu olmasıdır. Zihninizi temizlemenin en kolay yolu bu düşünce durumunu temizlemektir. Bunun için olumlama yapın. Olumlama konusunu buradan okuyabilirsiniz.

[su_box title=”Olumlama Nedir? Nasıl Yapılır?” box_color=”#b90b92″ radius=”6″]Hayatımızın büyük bir bölümünde kendimizle mücadele halindeyiz. Fakat çoğu zaman kaybediyoruz. Olumlamalar ve olumlama cümleleri burada devreye giriyor. Olumlama nedir ve nasıl yapılır? Biz düşünen canlılarız. İnsanın en büyük özelliği ne diye sorarsanız düşünebilmesi deriz. Evet fikirlerimiz ve düşüncelerimiz bize seçimler sunar. Hayatta hangi yoldan gideceğimizi genellikle bu yolla biliriz. Olumlama nasıl yapılır?[/su_box]

7- Tüm duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.

Tüm duygularınızı kontrol etmenin ana yolu farkındalıktır. Ama bunun için belli yollar daha vardır. Bu konumuzda detaylı olarak tüm duygularınızı kontrol etmeyi yazdık. Mutlaka okuyun. Duyguları Yönetmek

“Düşünmek, korkunun üstesinden gelmez; fakat hareket, korkuyu alt edecektir.” W. Clement Stone

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?