Home Yaşam Çiçek (Bitki) Bakımı Nasıl Olmalı?

Çiçek (Bitki) Bakımı Nasıl Olmalı?

yazar Ender Çene
saksı çiçek yetiştirme

Evde çiçek (bitki) bakımı nasıl yapılır. İster salon çiçekleri olsun isterseniz balkon çiçekleri , çiçek bakmak sanıldığı kadar zor değildir. Çiçek bakımı ile bazı püf noktaları bilmeniz ve bunlara göre çiçek bakımını yapmanız yeterli olacaktır. Bu yazımızda çiçekler ve çiçek bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri paylaşacağım. Çiçek bakımının püf noktaları nelerdir? Çiçeklerin canlanması için ne yapılmalı? Yardımcı olması dileğiyle…

“Sadece yaşamak yetmez… Güneş ışığı, özgürlük ve küçük bir çiçek de olmalıdır.” Hans Christian Andersen

Evde Çiçek (Bitki) Bakımının Püf Noktaları

Bahar aylarının ortalarındayız ve havalar yavaş yavaş ısınmaya başladı. Bu zamanlar saksı değişimi, kök havalandırma, çoğaltma, gübreleme  gibi çiçek bakımı için en uygun zamandır. Budama ve çoğaltma için havaların biraz daha ısınmasını, haziran ayını beklemelisiniz. Çiçek bakımı nasıl olmalı? Çiçek bakımında nelere dikkat etmeliyiz?

cicek bakımı nasıl olmalıSaksı Seçimi Çiçeklerde Neden Önemlidir?

Saksı, çiçeklerin evidir. Onlar için doğru seçilmiş bir ev, büyümeleri ve canlı kalmaları için çok önemlidir. Kökleri geniş olan bitkiler için her zaman derin formda olan saksılar, kökleri kısa olan bitkiler içinse kısa saksılar tercih edilmelidir. Büyüme hızlarına göre sadece bahar aylarının ortalarında saksı boyutunu büyütebilirsiniz. Bu saksı değiştirme olayı her sene yapılmayabilir. Bu durum çiçeğinizin formuna göre değişiklik gösterebilir.  Önemli olan saksı değiştirmek değil, doğru saksıda büyümesini beklemektir.

Çiçek Toprağı Nasıl Olmalı?

Saksı bitkilerinde toprak, büyütülen çiçekler için çok önemlidir. Toprak, bitkilerin gıdasıdır. Bu yüzden her bitkiye her toprak olmaz. Kaktüsler için kullanılan toprak ile orkideler için kullanılan toprak aynı olmaz. Ama bu iki tür dışında genelde kullanılan mineraller bakımından zengin olan toprak türü torf tercih edilmelidir. Toprak değişimi bahar sonunda yaz başında saksı değişimi zamanında yapılmalıdır. Kök havalandırma yapılırken de toprak eklenebilir. Gübre kullanımı çiçekleri her ne kadar canlandırsa da çiçek köklerinde böceklenme kaçınılmaz olur. Dikkatli ve ölçülü kullanılmasını tavsiye ederim.

Çiçek Sularken Nelere Dikkat Edilmeli?

Her bitkinin ihtiyacı birbirinden farklıdır. Öncelikle yetiştirdiğimiz çiçeğin hangi familyaya ait olduğunu bilmemiz gerekiyor. Mesela kaktüsgiller fazla sulama istemeyen bir bitki gurubudur. Bu yüzden çiçeğimizi iyi tanıyalım ki ihtiyacından daha fazlasını vermeyelim. Çiçek sulama zamanını çiçeğinizin ihtiyacına göre belirleyin. Dışarından aldığı ısı, bulunduğu yer su ihtiyacında farklılık gösterebilir. Sulamadan önce toprağı parmağınızla kontrol etmek size yardımcı olacaktır. Saksı altındaki tabakta su kalmamasına dikkat edin. Fazla sulama kökün çürümesine sebep olur.

çicek ve bitki bakımı Çiçekler İçin En Uygun Yer Seçimi Neresidir?

Çiçekler asla direk güneş ışığını alan yere konmamalıdır. Gün ışığı alan yerde konumlanmaları her zaman en uygun yer olacaktır. Çiçekler için gün ışığından sonra ikinci önemli yer sevildikleri yerdir. Evet çiçekler sevildikçe şımaran ve karşılığını veren canlılardır.

Hayatımızda dilsiz canlıların olmasına izin verin. Çünkü onlar sizin her halinizde yanınızda olan, karşılıksız sizi dinleyen ve farkında olmasınız da hepimize şifa olurlar. Kim mi bu dilsiz canlılar? Tabi ki evcil bir hayvanınız ya da beslediğiniz çiçekleriniz. Bugün size bu canlılardan olan çiçeklerden bahsettim.

Toprak, su ve güneş; bu üçlü doğru kullanıldığı sürece çiçek bakması kolaydır. İnsana da büyümesi için gerekli ihtiyaçlarını verdiğinizde büyür. Ama istediğimiz sadece büyümesi değil. Çiçeklere canlı gözüyle bakıp sevdiğimiz zaman emin olun canlı kalmasının dışında mükemmel gelişimine tanıklık edeceksiniz.

Çiçeklerinizle konuşun, şakalaşın, izleyin, ihtiyaçlarını takip edin ve bunları karşılayın. Göreceksiniz ki çiçekler, bazen kahve içerken cam kenarındaki komşunuz bazen de balkonda toprağıyla oynama bahanesiyle içinizi döktüğünüz sırdaşınız olurlar. Onlarla ilgilenmek bazı zor zamanlarınızda terapi gibi olur. Kısaca şımartın onları. Ve izleyin onlardaki ve kendinizdeki değişimi.

Elimizde ki tüm yaratılmış canlıların kıymetini bilelim.

Yaratılmış hiçbir şey sebepsiz yaratılmadı.

Yaratılanı severim yaratandan ötürü… Yunus Emre

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?