Home Yaşam Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir? (Susamamak İçin)

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler Nelerdir? (Susamamak İçin)

yazar Ender Çene
sahurda tok tutan yiyecekler

İslam’ın şartlarından biri olan oruç tutmak için beklenen Ramazan ayı nihayet geldi. Oruç tutmak, hem beden sağlığı için hem de ruh sağlığı için önemlidir. Bu yüzden ramazan ayında, uzun süre aç kalındığından yediklerimize dikkat etmeliyiz. Yediklerimiz hem bedenimiz için iyi gelmeli, hem de açlık ve susuzluk hissetmemeliyiz. Peki, Oruç tutarken sahurda neler tüketmeliyiz? Sahurda hangi yiyecekler tok tutar? Oruçluyken susamamak için hangi içecekleri içmeliyiz?

Sahur, Ramazan ayının en önemli öğünüdür. Gece uykumuzdan feragat edip uyanmak zorunda kalsakta, oruç için atlanılmaması gereken bir öğündür. Sahuru önemli kılan, maneviyatından sonra gün boyu bizi ayakta tutacak besinleri bu öğünde alıyoruz.  Bu besinleri doğru seçmemiz, hem bizi tok tutacak hem de doğru beslenmemizi sağlayacaktır. Hadi hep beraber bakalım. Sahurda tok tutan ve susatmayan gıdalar nelerdir?

Sahurda Tok Tutabilecek 8 Besin

Yumurta

Tüm diyet listelerinin olmazsa olmazı olan yumurta, sahurda da bizi tok tutacak. Yumurtayı vazgeçilmez kılan şey, protein bakımından en zengin içeriğe sahiptir. Yumurta ile yapılabilen farklı yemekleri tercih edebilirsiniz. Oruç tutarken uzun süreli açlıktan dolayı yumurtayı haşlanmış olarak yemeniz, mide rahatsızlığının önüne geçmesine yardımcı olur. Alternatif olarak çeşitli sebzelerle omletler yapabilirsiniz.

Mevsim Yeşillikleri

Yeşil yapraklı gıdalar, vitamin ve mineral bakımından zengin yiyeceklerdir. Mevsimine uygun yapacağımız taze salatalar, hem tok tutacak hem de sıvı ihtiyacımızı karşılamış olacaktır. Yeşillik tüketimi, Ramazan ayı boyunca kabızlık yaşamamanızı sağlayacaktır. Bağırsak sağlığı içinde önemlidir. Ayrıca yaz mevsimine denk gelen ramazan aylarında, sıvı bakımından zengin olan salatalık tüketimi sıvı ihtiyacımızda önemli bir payı vardır.

Peynir

Protein bakımından zengin olan bir diğer besinimiz de peynirdir. Peynir seçimizde dikkat etmemiz gereken tek şey, az tuzlu ve az yağlı olmasıdır. Tercihe göre tamamen tuzsuz olanları da tercih edilebilir. Sahurda peynir tüketimi, gün boyu tokluk hissini yaşatacaktır. Peyniri sade tüketilebileceği gibi mevsim yeşillikleri ile yapmış olduğunuz salatalarınıza ekleyerek de zenginleştirebilirsiniz.

Kuruyemiş

Sahurda sofranıza koyacağınız yarım porsiyon kavrulmamış kuruyemiş, hem iftara kadar tokluk hissini oluşturacak hem de susama ihtiyacınızı minimuma indirecektir.

Yoğurt

Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, sahurda farklı şekillerde kullanabileceğiniz tok tutan yiyeceklerden birisidir. Yoğurttan ayran yaparak sıvı ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Yiyeceğimiz bir kase yoğurda bir miktar yulaf ekleyerek tüketebiliriz. Yüksek lif kaynağı olan yulaf sayesinde rahatlıkla tok kalmamıza yardımcı olur.

Süt

Ramazan ayında tok tutmasından dolayı en çok tercih edilen bir diğer besin ise süttür. Bir bardak süte koyacağınız tarçın ile hem tok kalacaksınız hem de yüksek oranda kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacaksınız. Süt ile tarçını birlikte tercih etmeniz, tarçının kan şekerini dengelemesini sağlayacaktır.

Tam Tahıllı Ekmek

Vitamin dengesini koruyabilmek için karbonhidrat alımı da önemlidir. Özellikle beyaz undan uzak durarak lif bakımından zengin olan tam tahıllı ekmekleri tercih etmeliyiz. Tam tahıllık ekmekten yapacağımız bir tost, sahurda bizi fazlasıyla mutlu edecektir. Bunun dışında tabi sağlıklı beslenerek uzun süre tok kalmış olacağız.

Kuru Bakliyatlar

Kuru bakliyatlardan yapılabilecek salata ve çorba tüketimi, gün boyu tok kalmamıza yardımcı olacaktır. Piyaz, humus, mercimek çorbası bunlara örnek bir yemek çeşididir. Posa değeri yüksek olan bu besinleri tüketerek kabızlığı da önlemiş oluruz.

Sahurda Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?

  • Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmalıyız.

 

  • Susamaya sebep olan çay, kahve gibi sıvı tüketiminden kaçınmalıyız.

 

  • Asitli içecekler ve meyve suları şeker miktarından dolayı daha fazla susamamıza sebep olur.  Ramazan ayı boyunca ara verilmeli.

 

  • Kızartma türü ve tuzlu gıdaları, susamamak için tüketmemeliyiz.

 

  • İftardan sonra mümkün oldukça su tüketimini artırmalıyız.

 

  • Meyveleri suyundan ziyade kendisini yemeyi tercih etmeliyiz.

 

  • Bu beslenme biçimini sadece oruç tutarken değil, günlük yaşamımızda da yapmaya çalışmalıyız.

Sağlık yarınlar için, sağlıkla kalın.

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?