Home Sağlık ve Bakım Artikülasyon Nedir? Bozuklukları Nelerdir? Tedavisi Nedir?

Artikülasyon Nedir? Bozuklukları Nelerdir? Tedavisi Nedir?

yazar Ender Çene

Çocuklar, bebeklikten itibaren çevresiyle iletişim halindedir. Bazen ağlayarak bazen de anlamsız sesler çıkararak çevresindekilere dertlerini anlatmaya çalışırlar. Çocuklarda zaman zaman konuşma bozuklukları olabilir.

Artikülasyon Nedir?

Konuşma seslerini çıkarma işlemine söyleyiş yani artikülasyon denir. Artikülasyon bozukluklar gelişimsel olarak beklenen sesleri çıkartamama ya da yerine başka şey söyleme durumudur. En çok çocuklarda rastlanan bu durum; r sesi yerine y, k sesi yerine de t sesinin kullanımıdır.

 

Artikülasyon Problemi Karşısında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

          Artikülasyon bozukluklar, çocuklarda yapısal varolan; dudak, çene ve diş yapısı gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Uzman hekime danışarak fizyolojik bir durum mu yoksa işlevsel bir problem mi olup olmadığını öğrenebiliriz. İşitme, seslerin ayrımlaştırılması ve çıkartılmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzden yaşanan problemler olumsuz etkiler. Erken zamanda  yapılacak müdahaleler daha hızlı sonuç vereceğinden gecikmeden konuşma ve dil terapistinden yardım alınmalı.

Çıkartmakta zorlandığı sesleri tespit edilerek bu sesleri içeren kelimeler hazırlanabilir. Çocuğunuz telaffuz ettiğinde onunla birlikte değerlendirin. Sesleri ayrımlaştırması için benzer seslerden oluşan kelimeler verip aynı mı yoksa farklı mı olduğunu bulmasını sağlabilirsiniz. Sesleri çıkaramadığında suçlama içeren cümlelerden kaçınarak seslerin doğrusunu sizden tekrar duymasını sağlayabiliriz.

Ev içinde yapacağınız destekleyici çalışmalarda sabırlı olmalıyız. Çok fazla sıkmadan günlük hayatımızın içine, eğlenceli oyunlar ekleyerek çalışmalarımızı devam ettirebiliriz.

Aşağıdaki çalışmaları çocuklarımızı fazla sıkmadan gün içerisinde oyun oynar gibi yaptırabilirsiniz. Faydası olabileceğini düşünüyorum.

  Nefes Kontrolü                                        

Nefes tutma
Nefes alıp verme
Balon şişirme
Yanakları şişirme
Üfleme

 Dil Çalışmaları

Dil çıkarma
Dili sağa sola döndürme
Dili aşağı yukarı döndürme
Dille yiyecek alma
Sakız çiğneme

 Emme Çalışmaları                                   

Tüp çikolata emme
Biberon emme
Şeker emme

Dudak Çalışmaları

Dudağı açma-kapama
Aşağı-yukarı hareket ettirme
Sağa-sola hareket ettirme
Büzme-germe hareket ettirme

 

 

ÖNEMLİ: Tanı veya tedavi amaçlı değildir. Lütfen doktorunuza danışınız. Paylaşımlar sadece deneyim ve araştırmalardan ibarettir.

 

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?