Home Yaşam Evden Çalışmak Dünyaya ve Ekonomiye Fayda Sağlar mı?

Evden Çalışmak Dünyaya ve Ekonomiye Fayda Sağlar mı?

yazar Ender Çene
evden çalışmak

Hepimiz bu sıralar evden çalışma ve evden eğitimi bolca duyduk ve duymayanlar ise tanışmış oldu. Evden çalışmak “home office” kavramı hayatımıza hızlı bir şekilde giriş yaptı. Peki evden çalışmayı dünya sürdürebilir mi ve sürdürürsek neler kazanırız. Bu yazımızda bu konuyu biraz irdelemek istiyoruz. Bu arada iş hayatında %5 oranında bir evden çalışma var. Karantina döneminde ise %40’a çıkmış durumda. O halde gelin 10 madde de işten çalışmanın Ekonomik ve Doğa için faydalarını yazalım.

Senaryomuza göre Dünyanın %40’a yakını evden çalışmaya geçti. Öncelikle böyle bir şey mümkün mü.

Cevabımız: Kesinlikle mümkün. İş yerlerinde iki alan vardır. Saha çalışanları ve masa başı çalışanları ( Operasyonu yürütenler ) . Gelin masa başı çalışanlarını ev ortamında çalışabilecek altyapıya ulaştırdığımızı düşünün. Tabii ki masa başı çalışanları arada evlerinden çıkıp toplantı vb yapabilirler. Ama genel olarak evde çalışıyorlar.  Evden çalışmak için teams gibi bir programla koordine olmak gayet kolay. Tabii şirketler kendilerine özel bir program yazdırabilir ve çalışanlarını gözlemleyebilirler. Bu işin detay bölümü ama ofisteki tüm avantajları aynı şekilde sağlayabilirler.

Gelelim evden çalışmanın Ekonomik ve Çevre Dostu Boyutlarına.

#1 Ulaşım.

Dünyada özellikle kalabalık nüfuslu şehirlerde ulaşım gerçek bir çile. Trafikte araç sayısından otobüslere büyük bir dolaşım var. Bu azaldığı zaman ne olur hemde %40 civarında. İlk etkisi insanların yol parası vermemesi tabii ki. Ama asıl etki petrolde özellikle petrolü dışarıdan alan ülkeler için büyük bir avantaja dönüşecek. Arz talep etkisi diyebiliriz. Gelelim diğer etkisine trafik azaldı mı buna harcanan devlet giderleri azalacak. Trafik için ayrılan bütçe rahatlayacak. Belediye giderleri azalacak. En önemlisi ise dolaşımda olan insanlar azalacak. Bu ekonomiye zarar verir gibi düşünebilirsiniz. Ama insanlar evlerinde harcamaya devam edecekler. Evet alışveriş ve yemek durmaz. Şirketlerin elektrik, su ve yemek giderleri yarı yarıya düşecektir.

Doğa ise bundan çok memnun olacaktır. % 40 oranında azalan bir dünya nüfusu düşünün. Sonuçta dolaşımdaki insan evde kalarak bunu sağlayacaktır. Bu durumda egzoz gazı emisyonu azalacak ve çevre kirliliği yarı yarıya düşecektir. İnsan bir çevrede dolaşırken çevre kirliliğine sebep olabilir. Bu durumda doğa bu işten çok karlı çıkacaktır.

#2 Sağlık.

Evde çalışan kişi risk ortalaması otomatikman çok düşecektir. Sağlık giderleri azalacaktır. Devlet bu sayede büyük bir kar elde edecektir. İnsanlar daha az rahatsızlanacaklar. Grip gibi salgınlar daha az yayılacaktır. Evinde kalan insan spor vb şeylere daha fazla vakit ayırabilecektir. Evde kalan insan iş stresini daha az yaşayacak ve bu durumda beden daha az deforme olacaktır. Düzenli yaşayan insan ise çevreye duyarlı hale gelir. Daha az kirletir ve tüketir.

#3 Verim.

Amerika’da yapılan bir araştırma fabrika çalışma saatlerini 12 saatten 8 saate çekmenin faydalarını araştırmış. Sonuç ise %50 verim sağlandığı görülmüş. Bu işte bir tezatlık yok mu diyebilirsiniz. Ama gerçek insanları çok uzun saatler çalıştırmak onlardan verim almak iki ayrı şeydir. Keyifli bir ortamda çalışan bir insanın sağlayacağı verimde bu durumda doğru orantıdadır. Pek çok firma çalışma ortamlarını ev ortamı gibi hazırlamaya gayret ediyor son dönemlerde. Peki sizce ev ortamı daha iyi değil mi? Pek çok freelancer evde çalışarak harika verimli işler çıkarıyorlar. Kısaca verimin doğru kurgu ile artacağı bir gerçektir. Bir kuruluşta verim arttığı zaman dolaylı yoldan bu devlete kazanç sağlar. Ekonomi canlanır.

#4 Masraflar Azalır. 

İnsanlar kendi evlerinde şirketlerde ki bonkör yaşamazlar. Daha az su ve elektrik harcalar ve uygun beslenirler. Şirketlerde çıkan kişi başı masraflar evlerde yarı fiyatına düşer. İnsanlar evde çalışırken kendi ekonomilerini düşünürler. Bu durumda büyük bir kar elde edilir. Elektrik ve su gibi devletin gerçekten zor elde ettiği kaynaklar verimli kullanılmaya başlanılır. Elektrik su masrafları azalması daha az enerji gideri harcamış olurlar. Yiyecekte keza öyledir. Daha dikkatli harcanır.

#5 Isınma ve Soğutma Maliyetleri Düşer.

Evdeki ısınma ile şirketteki ısınma alanları çoğu zaman bir değildir. Kısaca bir şirketin ısınmasını sağlamak için ciddi para harcanır. Ama evde bir odada ısınmak gayet mümkündür. Isınmak doğalgaz ve diğer yakıtları harcamak demektir. Bu durumda çevreye yüksek ısı yaymak ve ekolojik dengeyi bozmak anlamına gelir. O halde şöyle düşünün herkes evinin imkanlarını kullandığında çok daha olumlu bir şekilde bir dünya ortaya çıkıyor.

 

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?