Yalan söyleme alışkanlığı hemen hemen herkeste olan bir şeydir. Yalan söylemek aslında bir alışkanlıktır. Yalan söyledikçe, arkası gelir. Ne yazık ki bu durum bazen tatlı olsa da insanlarda güven eksikliğine sebebiyet verir.
Yalan söyleyen kişiler, bunu sürekli hale getirirler. Bu alışkanlık, bazen çocukluktan başlayan bir durumdur. Peki kişiler neden yalan söyler? Neden yalana başvururlar, diye soracak olursak bunun bir çok sebep vardır.
Yalan söylemenin bilimsel olarak anlamı mitomani’dir.
Mitomani de insanlar çevresinde bulunan kişilere amaçsız ve nedeni olmayan bir şekilde yalan söylerler. Peki yalan söyleme hastalığının tedavisi var mıdır? Mitomani hastalığı genetik midir? veya nasıl anlaşılır? Bu soruların tüm cevabını yazımızda bulabileceksiniz.
Hepimizin zaman zaman yalan söylediği durumlar olmuştur. Bazen yalana ihtiyaç duyulan durumlar olabilir. Bu durumlar beyaz yalan olarak nitelendirilir. Örneğin; bir arkadaşınız bir durumdan dolayı çok üzgün, ve saklamanız gereken şeyler var. Eğer bu şeyleri duyarsa da daha çok üzüleceğini biliyorsunuz. Size sen bu durumu biliyor musun diye sorduğunda, siz “bilmiyorum” derseniz. Bu beyaz yalan olur. Kişiye bir zararı olmaz. Ama, yalanlar büyüyüp, çıkılmaz bir hal aldığı zaman kişilerin hayatını olumsuz derece de etkiler. Hatta çok ileri boyutlara gittiği zaman hayatınıza çok ciddi zararlar verebilmektedir. Çünkü bir bağımlılık gibidir söyledikçe daha fazlası söylenir. Yalanın ucu bucağı yoktur.
Kişi yalan söyledik de bu bir kar topu gibi büyüdükçe büyür.
Bu durumun öncelikle gerçekten bir hastalık olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Ona göre tedaviye başlanabilir. Bu durum gençlerde daha çok görülüyor. Özellikle ergenlik döneminde başlayan bu olay, 22 yaş üzerinde daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yalan söyleyen kişiler genellikle, iq seviyesi yüksek olan bireylerdir.
Bazı insanlar yalan konusunda kadar O kadar profesyonellerdir ki yalan söylediklerini kimse anlamaz.
Bu durumun psikolojik olarak yansıtan kişilerde vardır. Bunları da birazdan nasıl olduğunu söyleyeceğiz.
İnsan neden yalan söyler? sorusunu cevaplayacak olursak; bazen kaçamak cevaplar vermek adına, bazen psikolijk nedenler, bazen de dikkatleri üzerine çekmek için diyebiliriz.
Yalan söyleme alışanlığı 4-5 yaştan itibaren başlayan bir şeydir. Eğer bu durum erken fark edilip, kontrol altına alınmazsa zamanla daha kötü sonuçlara gelebilir. 6-7 yaşlarında bir Çocuğun evde bir şey kırdığını düşünelim. Anne geldi. Bunu kim kırdı? diye sorduğunda, annenin soruş tarzı çok önemlidir. Eğer sinirli bir şekilde sorduysa, çocuk tabi ki yalan söyleyecektir. Ama bu durum iyi gözlenmesi gerekir. Eğer kontrol altına alınmazsa alışkanlık haline gelir ve büyüdüğünde çevresine ve kendisine ciddi zararlar verebilir.
Çocuğunuzun yaşını bir tık daha büyütüp ergenlik dönemine atlayalım. Bu dönem her hatanın yapılabildiği, bir dönemdir. Merak dönemidir. Özgürlük dönemidir. Özellikle vurdumduymazlık dönemidir. Hatta bu dönem yalan söylemeye başladığı, arttırdığı bir süreçtir. Söylediği belli başlı yalanlar vardır. X arkadaşıma gidiyorum deyip, Y arkadaşında olması gibi… Okul sürecinde, ise ödev yapmadığı zaman çeşitli bahanelere saklanabilir. Örneğin; bir akrabam hastaydı (hasta olmadığı halde) gibi… Bu süreç içerisinde öğrenci velisi ve öğretmen sürekli bağlantı halinde olmasında fayda vardır. Hem eğitim başarısını riske atmamak için, hem de kişisel gelişimini etkilememek için önemli bir süreçtir.
Yalan Söyleyen Kişideki Belirtiler
Bir insanın yalan söylediğini nasıl anlarız? diyecek soracak olursak. bedensel hareketlerinde ki değişiklikler diyebiliriz. Yalan söylen kişilerdeki belirtiler gözlem yapıldığı zaman kolaylıkla anlaşılabilir.Aslında bedene yansıyan hareketleri çok belirgin düzeydedir. Bu durum biraz psikolojik, birazda hayat tecrübesi diyebiliriz.
- Öncelikle kişinin ruh hali ve tavırları yalan söylediğini çok belli eder. Örneğin; yalan söyleyen kişi oturur durumdaysa, kişiyle sohbet halindeyseniz, ayaklarını sürekli olarak sallar durumdadır. ( Bu durum bazen kişilerin normal alışanlığı olabilir. Aman dikkat!) 🙂 Bunu ayırmak için, kişiler sizinle göz teması kurmazlar.
- Yalan söyleyen kişiler genellikle çok gergin olur. Anında sinirlenebilir. Bu sayede durumu size çevirerek sizi suçlarlar. Kendisini geri plana atarak, durumdan sıyrılmaya çalışır.
- Kişilerin özellikle fiziksel hareketlerine farklılık hissedebilirsiniz. Yalan söyleyen kişilerin konuşurken çok hızlı Konuşurlar veya söylediği şeyleri tekrar tekrar söylerler. Hatta konuşmalarında mantıksız hatalar vardır. Bunu çok iyi gözlemeniz gerekmektedir. Bu kişiler sürekli soru sormayı deneyin. Cevabı genellikle ne? anlamadım? hmm öyle mi? gibi soruya soruyla yanıt verirler. Hatta, çoğu zaman anlamamış gibi yapıp sorduğunuz şeyi tekrarlamanızı isterler.
- Yalan söyleyen kişi acemiyse, yüzünde kızarmalar ve terlemeler olur. Bu yalan söyleyen kişinin isteği dışında gerçekleşir.
- İş hayatında da bu durum çok fazladır. Örneğin; bu kişiyle dijital mecrada iletişim halindeyseniz (mail, telefon) ve ödeme bekliyorsanız. Bugün ödeme yapacağım, yarın ödeme yapacağım gibi geçiştirici kelimeler kullanır. Bu tür kişilerin cümle kalıpları hep aynıdır.
Bu konunun ciddi boyutuna gelecek olursak yalan söyleme çok güzel bir şey değildir. Yalan söylediğiniz zaman insanlar size olan güvenini kaybederler ve bir daha inanmazlar. Bu durumun yeniden onarılması çok zaman alabilir. Yalan bazen çok tatlı bir durum olarak gözükse de hayatınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Gerek kişisel gerek iş hayatınızda oldukça önem taşımaktadır. Güven duygusu 1 kere kaybedilir, ve kazanılması çok zor olur. Örneğin; sizler bu yazıyı okurken bize güvenerek okuyor ve ona göre uyguluyorsunuz. Eğer verdiğimiz bilgiler yanlış bilgiler olsaydı MerhabaKadın sitesinde böyle okumuştum.Demek ki Bu site yalan bilgiler veren bir site derdiniz ve bu bizim için kötü bir durum olurdu.
Hayatınızın ne yönde ilerlediğini Siz belirlersiniz. Dğru bir insan olursanız hayatınız doğru bir şekilde ilerler.Eğer yalan söyleyen bir kişi olursanız hayatınız hep bu yönde gider ve ne yazık ki yalnız bir birey olarak hayatınıza devam etmek zorunda kalırsınız.
Hayatınız boyunca elbetteki yalanlarınız olacaktır Ama bu yalanlarınızı doğru yerde doğru zamanda kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Yalansız bir hayat gerçek gelecek sizinle olsun.