Hayır deme Sanatı diyoruz. Çünkü; hayır demek bir sanattır. Hayır demek fiziksel anlamda oldukça basit olsa da psikolojik anlamda kişileri zorlayan bir yapısı vardır. Hayatımız her zaman dört dörtlük gitmez. Gitmemesi de bir bakımdan güzel bir durum dersek bize kızmayın. Düşmeden, takılmadan hayatı öğrenemeyeceğiniz gerçeği var.
Yaşamımızın belli dönemlerinde yaşanan olaylar bizim yönlendirmemize bağlı olarak ilerler. Hayatınızla ilgili neyi istiyorsanız onu yaşarsınız. Bunun için, çizgilerinizi belirlemeniz gerekir. Bu sayede ne istediğini bilen biri olarak hem kendinize hemde karşıdaki kişilere bu mesajı vermiş olursunuz. Bu önemli bir detaydır. Çünkü; bu mesajı vermezseniz, kişilerin sizleri yönlendirmesine izin vermiş olursunuz.
Hayır Demeyi Bilmek
İletişim kurmak sosyal hayatımızın bir parçasıdır. Kişilerle sürekli iletişim kurarak, sorunsuz işler yapılabilir. Bu süreçte kişilerin karakteristik davranışları ve içsel davranışları ortaya çıkar. İnsanlar sürekli belli alanlarda beklenti içerisindesindir. Hayatımızı yönlendiren şeyler fikir, davranış ve kararlarımızdır. Bazen verilen kararlar hayatımızın dönüm noktası haline gelebilir. Bunlardan en önemlisi hayır demeyi bilmektir. Hayır demenin zararları nelerdir? Belki şuan basit gelebilir, ama zamanla yaşantıyı durağan bir hale getirip psikolojik olarak kişiyi çökertebilir. Bunlar şuan size yabancı geliyor olabilir. Bunları örneklerle açıklayalım.
Olaya sıfırdan başlayalım, çocukluk dönemine inecek kadar sıfırdan...
Çocuğunuz ağlayarak bir şeyi yapmanızı istiyor. Örneğin; telefonunuzu istiyor, vermediğiniz sürecede ağlamaya devam ediyor. Kimisi yeter ki ağlamasın sussun telefonu vereyim derken kimisi de ağlamaya devam etsin nasılsa susacak dediğine eminiz. Çünkü bu kesim %50’lik oranda ayrılmış durumda. Mantıksal olarak bakacak olursak bir çocuğun bile sürekli isteklerini yerine getirmek, onun sizi kullanmasına sebebiyet verecektir. Ne yazık ki bu durumda çocuğun hayatında olumlu bir etkisi olmayacaktır. Çocukta oluşan algı nasılsa ağlarsam yapacak düşüncesinde olacaktır. Bu hayatı belli yaşlara kadar sürdürülen çocuklarda, ilerleyen yaşlarında belli sorunlara sebebiyet verecektir. En basiti başvurduğu bir iş için hayır cevabı aldığında, psikolojik olarak çöküntüye uğrayacaktır. Çünkü; hayır cevabı almamış bir birey için bu oldukça zor olacaktır. Bu durum hayır dediğiniz/demediğiniz kişilere olan etkileri…
Bir de hayır diyen kişilerin tarafından bakalım:
Yaşamımızda her şeyi istiyor olmamız imkansız bir durumdur. Zaman zaman “hayır demeyi bilmek” gerekir. Bu kendimiz için oldukça büyük yere sahiptir. Eğer hayır demeyi bilmezsek zamanla insanların bizi kullanmasına izin vermiş oluruz. Örnekle açıklayalım; Diyelim ki bir yere davetlisiniz. Ama gitmek istemiyorsunuz. Sırf çevrenizdekiler kırılmasın diye gideceksiniz. Düşünsenize gitmek istemiyorsunuz. Ama sırf başkaları mutlu olacak diye siz mutsuz olacaksınız. Bu kendinizden ödün vermektir. Kendinizi düşünmemektir. Gittiğinizde de saatlerin geçmesini bekleyerek, kendinize bu vakti zindan edeceksiniz.
Birde olaya farklı boyuttan bakalım. Davet isteğini kabul etmediniz. Yani hayır dediniz. Hayır… Çok da zor değilmiş değil mi? Peki ne yaptınız? Evde boş boş oturdunuz. Güzel… Mutsuz olacağım bir şey yapacağıma boş otururum düşüncesi beyninizde dalgalandı. Biliyoruz! Hayat bu şekildedir. Evetle hayır çizgisi arasında… Ve siz bu iki çizgi arasında mekik dokursunuz. Hayatınızın belli çizgileri olmalıdır. Hayatınızda ki kişilerde o çizgilere müdahale etmemelidir. Bu birazda sizin elinizdedir. Eğer karşınızda ki kişilere sürekli evet derseniz onlara çok ciddi derece de taviz vermiş olursunuz. Yapmayınca adınız yapmadı olur. Evet. Şaşırmayın durum net olarak budur. Ne yazık ki bu cevabı alacağınıza eminiz. Hayır demeyi bilmezsek mutsuz ve umutsuz bir birey olarak yaşamımıza devam ederiz. Tabi bunun adına yaşam denilirse…
Hayır diyemiyorum Ne yapamam lazım?
Öncelikli olarak kendinize şu soruları sorun:
Hayatımda neler istiyorum?
Eğer ……. yapmazsam ne olur?
Neler bekliyorum?
Hayır dersem, kötü olur. Belki karşımda ki kişiyi kırarım gibi düşüncelere girmemelisiniz.
Hayır demezsem ne olur?
- Çok yorulursun
- Suçluluk duygusu hissedersin
- Cesaretini yitirirsin
- Beklentiler bitmeyecek bir hal alır
- Kendini değersiz ve mutsuz hissedersin
- Kişileri mutlu edeceğim derken kendinden tavizler verirsin ve bedeller ödersin.
“Hayır demek sanattır.” demiştik.
Bu durumu da abartmadan doğru zamanda ve doğru yerlerde hayır demesini bilmeniz gerekir. Çünkü bunun sonucunda da çevrenizdeki kişileri kaybedebilirsiniz. Ama size nacizane tavsiyemiz, iş şartlarınız nasıldır bilemeyiz. Ama, bu alanda çok taviz vermemeniz gerekir. Çünkü; beli süre sonra kişilerin aklına neden yapmıyor sorusu gelir. Belli kriterler koyarak devam etmelisiniz. Örneğin;
X kişi: Ayşe hanım bugün ofiste olamayacağım düzenlenecek dosyalarım vardı yapar mısınız?
Siz: Tabi ki yaparım…
Bu olay bir kaç kere tekrarlanır…
Başka bir zaman…
X kişi: Ayşe hanım bugün ofiste olamayacağım düzenlenecek dosyalarım vardı yapar mısınız?
Siz: Hayır yapamam ( Bu biraz sert ve kaba tavır olur. Hatta yanlış bir söylem)
“Bugün benimde biraz işlerim var. Yetiştiremeyebilirim. Kusura bakmayın” derseniz hem kişiyi kırmamış olursunuz. Hem de hayır demiş olursunuz. Çok da zor değilmiş değil mi?
Hayatınızda her olaya da hayır demeyin elbette. Doğru kararlar verip, ona göre fikirlerinizi sunun.
Hayat ne yazık ki her daim poz pembe değil. Zaman zaman ağlayacağız, zaman zaman güleceğiz. Ama her ne olursa olsun, yerimizden kalmasını bileceğiz. Kendimize inandıktan sonra hayatta başarılmayacak bir şey yoktur.
Hayatınıza değer katacak ve doğru kararlar verdiğiniz bir yaşam sizinle olsun.
Bu yazımızı okuyarak hayır demeyi öğreneceğinize eminiz. Bu yazımızı okumak ister misiniz?
- Hayır,
- Evet
Şaka şaka, yazımızı okuyup okumamak elbette size kalmış. 🙂
Sadece deneme sorusuydu… Sağlıcakla kalın