Home Kişisel Gelişim İlişkilerde İletişimin Önemi Nedir? İletişim Sorunları

İlişkilerde İletişimin Önemi Nedir? İletişim Sorunları

yazar Ender Çene
ilişkilerde iletişimin önemi

İletişim, kişiler arasında, duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin ses tonu, hitap şekli, vurgulamalar, göz teması ve beden dili gibi daha bir çok yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır. Öyleyse, ilişkilerde iletişimin önemi nedir? Hayatımızda iletişim sorunları ile baş etmenin yolları vardır.

Kişi, sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sosyal çevredekiler ile ruhsal – bedensel ihtiyaçları karşılamak için iletişim oldukça gereklidir. Sadece sosyal çevre ile sınırlı değildir. Toplumsal kanun ve kurallar için de iletişim şarttır. Özetle; iletişim, bir insanı yakın ve uzak çevre ilişkileri için önemlidir. Peki; bu ilişkilerde nelere dikkat etmeliyiz?

“Sorunu konuşmak sorunlar yaratır. Çözümü konuşmak çözümler yaratır.” Steve de Shazer

 

 

ilişkilerde iletişimin önemi

İletişimde Dikkat Etmemiz Gereken 18 Altın Kural

  1. İletişim tek taraflı olmaz. bir taraf konuşurken, diğer tarafın susması olmaz.
  2. İletişimde tek tarafın kazanması aslında kaybetmektir. Karşı taraf desteklenmelidir.
  3. Karşı tarafın bizi anlaması, bizim de sorumluluğumuzdur. Önemli olan anlatmak değil, işin sırrı karşı tarafın anlayabileceği şekilde anlatabilmek.
  4. Uygun yer,zaman,koşullarda (psikolojik/fizyolojik) konuşulmalı, dokunmanın gücü kullanılmalıdır. Bu da şu demek, yüz yüze kurulan ilişkilerde, kelimeler %10, ses tonu %30, beden dili %60 önem taşımaktadır.
  5. Sigorta attıran sözcükler kullanılmamalıdır. 
  6. Sigorta attıran davranışlarda bulunulmamalıdır. 
  7. Tek bir konuda kalınmalıdır. Konudan konuya atlanılmamalı. Belki de en çok biz kadınlar bunu çok yapıyoruz. 
  8. Eski konuşulmamalı, örnekler verilmemelidir. Zaten geçmişi bir türlü kapatamadığımız için sıkıntı artıyor.
  9. Konuşmanın amacı baştan belirlenmelidir.  “Bugün seninle şu konu hakkında konuşmak istiyorum” gibi. 
  10. Söylenen sözlere dikkat edilmelidir. Telafisi mümkün olmayabilir.
  11. Kısa ve öz konuşulmalıdır. Fazla konuşma laf kalabalığından başka bir şey değildir.
  12. Sık sık konuşmaya ara verilmelidir. Bu karşı tarafa yanıt verme şansı verir ve kendininde dinlenildiğini hissettirir.
  13. Olumlu ifadeler kullanın. Örneğin “Bana hep köstek oluyorsun” yerine “Her zaman benimle hemfikir olmasan da, bana destek olmanı isterim.”  Olumlu Cümleleri zihninizde oluşturmak için bu konuya bakabilirsiniz. Olumlama nasıl yapılır?
  14. Olumsuz bir şey söyleseniz de, lafınızı he zaman olumlu bir cümle ile bitirin. Örneğin, “Şimdi çaba gösteriyorsun ama uzun zamandır huysuz idin” yerine “Uzun zamandır huysuzluk yaptığını düşünüyordum ama artık çaba gösterdiğini görüyorum.”
  15. Açık olun. Örneğin “Beni hep başkalarının yanında küçük düşürüyorsun” yerine “Annen arabadayken şoförlüğümü eleştirmen beni üzdü.” Aslında bir kadına yapıldığı zaman bu kadar olumlu bir cümle duymak yerine ölü taklidi yapın 🙂
  16. Geçmişten şikayet etmektense, gelecekte farklı davranmanın yollarını önerin. Geçmiş her zaman bize “yarın ne yapmamalıyız” ı öğretiyor.
  17. Karşı taraf hakkında konuşuyorsanız “zihin/niyet okumamaya” çalışın. “Ben onun niyetini çok iyi biliyorum. O ne kurnazdır” gibi cümleler yasak. Zira insana verilmiş böyle özel güçlerimiz henüz yok 
  18. Söze “sen” yerine “ben” ile başlamaya özen gösterin. Yani sen şunu yaptın, şunu söyledin gibi. 

Sevgiyle kalın. Hep iki iken bir olun.

Benzer Yazılar

Yorumunu Bırakır mısın?